Головна » 2015 » Травень » 29 » M1114
01:13
M1114

http://evans.at.ua/photo/m1114/1-0-2

Американський броньований автомобіль. Як ви вже могли здогадатися з картинок, це легендарний «Хамві» з комплектом броні. До середини 90-х, з досвіду бойового застосування шасі М998 стало зрозуміло, що армії необхідний легкий бронетранспортер на його базі, має протиосколкове бронювання та, найважливіше, стійкий протимінний захист. М1114 володів всіма цими якостями, поєднуючи у собі рухливість, захищеність та вогневу міць при повній масі меншою за 5 тон. Набір знімного озброєння для М1114 включає в себе все - від легких кулеметів на даху, до дистанційно керованих 12,7 мм кулеметних установок, ПЗРК і протитанкових ракетних комплексів. 

Звідси слід зробити невеличкий екскурс в історію «Хамві» (він же - шасі М998 HMMWV). Прийнятий на озброєння США у 1981 році як «високомобільний багатоцільовий колісний транспортний засіб», «Хамві» став одним із символів американської армії, засвітившись у всіх конфліктах останніх 30 років. За даними General Motors, на сьогоднішній день вироблено 200 000 всіх варіантів «Хамві». Одним з найбільш важливих властивостей цього напівджипа-напівантажівки стала універсальність конструкції. Ось лише деякі машини на його базі: 

M998 - вантажний відкритий автомобіль, 

M998 Avenger - варіант з зенітно-ракетним комплексом «Stinger», 

M966 - броньований джип з протитанковим комплексом TOW, 

M1097 - двомісний пікап, 

M997 - санітарний джип з чотиримісною кабіною, 

M1026 - варіант з повністю закритим чотиримісним кузовом і лебідкою, 

M1035 - санітарний варіант з чотиридверною кабіною, 

M1114 - легкий бронетранспортер, одна з наймасовіших версій «Хамві» 
 

10 найкращих броньованих машин від каналу «Діскавері»
10 найкращих броньованих машин від каналу «Діскавері»



Конструктори General Motors змогли знайти оптимальний баланс між вантажопідйомністю, що дозволяє виконувати всі функції універсального армійського автомобіля, монтувати різноманітне озброєння і бронезахист, і, у той же час, надмірно не перевантажену машину, зберігши розміри великого джипа. «Хамві» став еталоном у своєму класі. Наразі армійські позашляховики в усіх країнах світу запозичують його технічні рішення, компоновку і зовнішній вигляд. 

Армійська техніка апріорі не може бути успішною на цивільному ринку в умовах вільної конкуренції. Ця аксіома завжди є доказом виправданості непомірних військових витрат: «Не хочете годувати свою армію - будете годувати чужу» і т.д. в цьому ж дусі. У випадку з «Хаммером» ми бачимо протилежне - стильний армійський автомобіль, зберігши основні вузли (у тому числі й 6 літровий двигун, трансмісію, підвіску) став успішним комерційним проектом - в 1992 році у серію пішла його цивільна версія «Hummer H1» з мінімальними косметичними змінами, надалі розвинувшись до культового позашляховика люкс-класу «Hummer H2» з luxury-салоном і автоматичною трансмісією. 

Броньовані армійські версії «Хамві» М1114 багато воювала по всьому світу, нерідко потрапляв під обстріли, горів, вибухав, застрявав у багнюці, але тим не менш, зберігав життя солдатів, що перебували усередині. Що й потрібно від цієї армійської техніки. 

Переглядів: 577 | Додав: sargarien | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar